Youtube Ne Kadar Vergi Alıyor?

Youtube Ne Kadar Vergi Alıyor?

Popüler video paylaşım platformu Youtube, Türkiye’de mevcut yasalar kapsamında vergi sistemine dahildir. Youtube vergi işlemleri kapsamında, ister internet veya sosyal medya olsun ister diğer yöntemler ile elde edilecek her gelir vergi kapsamında bulunmaktadır. Bunun bazı istisnaları olsa da tüm kazançların vergilendirilmesi gerekecektir. Ayrıca Youtuber’lara %15 seviyesinde vergi istisnası uygulamaları ve konuya ilişkin yapılan düzenlemeler ile farklı süreçler de işlemektedir.


Youtube Vergisi Hakkında

Youtube veya diğer sosyal medya platformları üzerinden gelir elde edenlerin bu gelirlerinin yasal hale gelmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekecektir. Düzenleme kapsamında sosyal medya üzerinde elde edilen gelirlerin bir kısmının kanında yer şartlar dahilinde gelir vergisi ve katma değer vergisi (KDV) istisna edildiği görülmektedir. İstisna edilen tutarlar üzerinden banklar tarafından %15 tevkifat yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.


Youtube içerik üreticilerinin ödemesi gereken vergi oranları yapılan yeni düzenlemeler ile netlik kazanmıştır. Yeni çıkan vergi kanunu kapsamında 2022 yılı için 880 bin TL’nin altında olan gelirleri için Youtube içerik üreticilerinin sadece %15 oranında stopaj vergisi ödemesi gerekecektir. Bu kanuna uyan ve yararlanmak isteyenlerin Türkiye’deki bankalardan hesap açmaları gerekecektir. Youtube üzerinden veya sosyal medyadan bazı içerik üreticilerinin elde ettikleri gelirler bu yöntemler ile devlet tarafından takip edilmektedir. Youtube gelir vergisi ve diğer vergileri kimlerin ödeyeceği ve ne kadar ödeneceğine dair konuya ilişkin hazırlanan kanunlar kapsamında karar verilmektedir.


Youtube'ta Hangi İçerikler Paylaşılır?

Youtube’da para kazanmak için birçok farklı yöntem uygulanır. Bu yöntemler arasında en önemlisi tercih edilecek içerik türü ve kalitesidir. İlgi görecek bir konuda video içerik fikri bulmak ve kaliteli ekipmanlar ile içeriği üretmek mümkündür. Youtube topluluk kurallarını ihlal etmeyen her konuda içeriklerin paylaşılması mümkündür.


Günümüzde Youtube’da en fazla izlenen ve gelir kazanılmasını sağlayan başlıca içerikler ise şu kategoriler altında sıralanabilir:


  • Vloglar
  • Gezi Videoları
  • Eğitim ve Nasıl Yapılır Videoları
  • Makyaj – Güzellik
  • Müzik ve Çocuk İçerikleri

Youtube’da en fazla izlenen içeriklerin çocuk şarkıları olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra kaliteli bir şekilde özgün içerik üreten kişilerin sponsorluk ve reklam işbirlikleri ile yüksek kazançlar elde etmeleri sağlanmaktadır. Gelir elde eden tüm Youtube içerik üreticilerinin ve sosyal medya fenomenlerinin ise mutlaka bu kazançlarını Türkiye’de uygulamada olan mevcut yasalar kapsamında vergilendirmeleri gerekmektedir. Youtube ne kadar vergi alıyor sorusuna yanıt vermek için içerik üreticilerinin gelir oranlarına bakılması gerekmektedir.


2022 Youtube Vergisi Ne Kadar?

Youtube’dan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için içerik üreticilerinin Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösteren bankalara hesap açmaları gerekecektir. Elde edilen bu gelirler açılan bu banka hesabına aktarılarak otomatik olarak vergilendirme işlemleri de yapılabilmektedir. Banka tarafından otomatik olarak bu hesaba giden paranın %15’ini kesmektedir. Kesilen söz konusu oran stopaj vergisi olarak tanımlanabilir. Öte yandan bu gelirler KDV’ye tabi olmamaktadır. İlgili kanun kapsamında bazı muafiyetlere de yer verilmiştir. Kanunda yer verilen şartlara göre ister Youtube üzerinden ister diğer platformlardan elde edilen kazançların vergilendirilmesi için mevzuata uygun şekilde işlem yapılması gerekecektir.


Youtube vergilendirme istisnalarından yararlanacak kişilerin bu duruma uygun olup olmadıklarına dair doğru beyanda bulunmaları gerekecektir. Youtube vergi kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler sonrasında içerik üreticilerinin bu kanunda sayılan şartlara göre vergi ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekecektir.


Youtube Vergisi Nasıl Ödemektedir?

Youtube ve sosyal medya gelirlerinin vergilendirilmesi için yapılan yeni düzenlemeler kapsamında birçok kişinin kafasında soru işaretleri meydanda geldi. Bu karışıklıkların çözülmesi için ek düzenlemeler ve açıklamalar ile süreç hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılmıştır. Bilindiği üzere internet üzerinden video veya uygulama ile 100 lira bile bir gelir elde ediliyor olsa bile bu gelirin vergilendirilmesi gerekecektir.


Youtube’dan gelir eden kişilerin şirket kurarak standart prosedürlere göre Bağ Kur prim ödemelerini, kir, mali müşavir ücretleri, vergiler gibi temel giderlerin tümünü de ödemek zorundadır. Youtube gelirlerine yönelik vergi ödeme işlemlerinin yapılması için bankalara açılmış bir hesabın olması gerekecektir. Youtube kazanç vergisi ödemelerinin ilgili kanunda belirlenen yöntemler ile yapılması gerekecektir.


Youtube Vergisi Kalktı Mı?

Gelir vergisi istisnasına bağlı olarak Youtube ve sosyal medyadan gelir elde edilen kişilerden alınacak vergilerde bazı düzenlemelere gidilmiştir. Bu düzenlemelere göre elde edilen diğer her gelir gibi Youtube üzerinden elde edilecek kazançların da vergilendirilmesi gerekecektir. Gelir vergisi istisnası işlemlerde ise KDV hesaplanmayacaktır. Örneğin bu kapsamda Youtube platformu üzerinden video paylaşımı KDV’ye dahil değil değildir. Öte yandan içinde olduğumuz 2022 yılı itibariyle 880 bin TL’yi aşması ve bu kazançlar yıllık beyanname ile beyan edilecek olsa dahil KDV istisnası uygulanmaya devam etmektedir.