Tweetinizi Viral Hale Getirmek İçin Etkili 10 Strateji

Tweetinizi Viral Hale Getirmek İçin Etkili 10 Strateji

İşletmenizi Twitter'da tanıtmak mı istiyorsunuz? Bir tweet'in nasıl viral hale getirileceğini ve Twitter takipçilerinizin haftalarca konuşmasını nasıl sağlayacağınızı size anlatacağız.

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarının popülaritesi ile bazı işletmeler Twitter’da işletmelerini tanıtmanın zaman kaybı olup olmadığını merak edebilir. İçerik Pazarlama Enstitüsü'nün araştırmasına göre, içerik pazarlamacılarının %82'si Twitter'ı içerik pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak görüp, aktif bir şekilde kullanıyor.

Eskiden, Twitter'da viral olmak için şansa sahip olmanız gerektiği şeklinde bir bilgi dolanıyordu. Kullanıcılar düşüncelerini tweetliyor veya bir hikâye aktarıyor, uygulamayı kapatıyor ve hayatlarına devam ediyorlardı, ancak saatler sonra açıp binlerce yanıt, yorum ve takipçiye sahip olduklarını görünce çok şaşırıyorlardı. Bugün ise mükemmel bir viral tweet'i hazırlamak neredeyse bir sanat eseri yapmakla aynı hale geldi. İnsanlar takipçileriyle etkileşim kurmak için saatler hatta günlerini harcıyor ve bunun onun da viral olan bir tweet yaratıyorlar. Ancak, saniyede yaklaşık 6.000 tweet atılırken, günde yaklaşık 500 milyon tweet viral olabilir. Peki bir tweetin diğerine göre viral olup olmamasını belirleyen şey nedir? Bu makalede, size bir tweet'in nasıl viral hale getirileceğini (veya en azından şansınızı nasıl artıracağınızı) ve işinizi tanıtmak için ihtiyacı olduğunuz etkileşim trafiğini nasıl yaratacağınızı göstereceğiz.


Viral Tweet Nedir?

Viral bir tweet, birçok kişi tarafından hızlı bir şekilde paylaşılan, retweetlenen veya alıntılanan tweet şeklinde kısaca anlatılabilir. Viral bir tweet için belirlenmiş kurallar olmamasına rağmen, genellikle insanların üzerine yorum yapmak isteyeceği tweetlerdir.

Bu tweet herhangi bir soru, eğlenceli bir yazı dizisinin başlangıcı veyasosyal bir konuyu vurgulayan basit bir açıklama olabilir. Durum ne olursa olsun viral olmuş bir tweet, Twitter kullanan bütün kullanıcıların dikkatini çeker.

Peki, tweet'lerinizin kalabalığın arasından sıyrılmasını nasıl sağlayabilirsiniz? İşte tweetlerinizi viral hale getirmek için kullanabileceğiniz 10 strateji.


Takipçilerinizden Retweet İsteyin

Tweetlerinizi viral hale getirmenin en kolay yollarından biri takipçilerinizden retweet istemektir. Örneğin bir sayfanızda bir çekiliş düzenleyip takipçilerinize nakit, giysi veya NFT'ler gibi eşantiyon ödüller hediye edebilir ve bu çekilişe katılmanın karşılığı olarak onlardan retweet isteyebilirsiniz.

Şirketler ve markalar bu stratejiyi genellikle ürünlerini tanıtmak veya yakında piyasaya sürülecek ürünleriyle ilgili heyecan uyandırmak için yaparlar.


Düşündürücü Bir Soru Sorun

Takipçilerinize soracağınız basit bir sorunun gücünü asla hafife almayın. İnsanlar başkalarıyla etkileşime girmeyi ve kendileri hakkında rastgele hikayeler, anılar veya gerçekleri paylaşmayı sever. Örneğin bir kişinin hayatında duyduğu en saçma isim hakkında takipçilerinize soru sorun.

Bu stratejinin en önemli noktası, sorularınızın her zaman gerçekliğe yakın olması gereklidir. Örneğin David B Freeman'ın bu tweet'i yüzlerce kişiye hayal güçlerini kullanma ve yaratıcı olma şansı verdi.


Takipçilerinize Karşı İlgili olun

Etkileşiminizi artırmanın bir başka yolu da takipçilerinizin duygularına hitap ederek onları özel hissettirmekten geçmektedir. Fazla paylaşım yapmak istemeseniz de kişisel deneyimlerinizden veya yaygın sektör olaylarınızdan güç alan tweetler yazmak takipçilerinizde merak uyandıracaktır.

Örneğin bu tweet'te Freelance yazar Ashley Cummings, birçok takipçisinin de ilgisini çekebilecek bir konuda, freelance yazarlar arasındaki bir sorunu paylaşarak takipçilerinin dikkatini çekiyor.

Takipçi kazanmak ve viral olmak istiyorsanız hepimizin ortak noktası olan insan olma duygusundan yararlanın. Büyüleyici kişisel hikayelerinizi paylaşarak takipçilerinize tıpkı onlar gibi olduğunuzu gösterin. Dünya da uzaktan eğitim yaygınlaştığında, Stephanie Lucianovic adında bir öğretim görevlisi 2. sınıf öğrencisi hakkında merak uyandıran ve herkesin bağ kurabileceği bir hikâye anlattı ve bu tweet viral oldu.


Tweetlerinize Bağlantılar Ekleyin

Tweetlerinize takipçilerinizin de ilgisini çekebilecek haberlere veya çevrimiçi makalelere kolay ulaşmaları bağlantılar ekleyin. Ardından ilgi çekici ve harekete geçirici bir mesaj yayınlayın. Ve onları bağlantıya tıklamaya teşvik edin.

Kaynaklarınızdan bilgi edinen kullanıcılar, size daha fazla retweet kazandıran bağlantınızı paylaşmaya eğilimindedir. Takipçileriniz yeni bir bilgi öğrendiğinde bu bilginin kaynağını merak edeceklerdir ve sitenizdeki makaleyi okumak isteyeceklerdir. Bu da sitenize daha fazla etkileşim trafiği kazandırır.

Julian Shapiro bu stratejiyi takipçilerine yazdığı bir makalenin bağlantısını paylaşarak yaptı. Komik kişiliği ve bir editör olarak üne sahip olması, takipçilerini haberin kaynağını kontrol etmeye yönlendirdi.

Yeni bir sürüme veya marka güncellemesine dikkat çekmek için de bağlantıları da kullanabilirsiniz. Spotify bunu, Kanye West' in son albümü hakkındaki haberi yaymak için bir tweet paylaştı.


Tweetlerinize Mizah Ekleyin

Gerçekçi olmak gerekirse hepimiz ara sıra gülmek için Twittera giriyoruz bu yüzden bunu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz. Başınıza gelen komik bir hikâyeyi düşünün ve takipçilerinize bunu anlatın. Ya da normal bir konuyu veyahut olayı komik bir tweet'e dönüştürmek için mizah anlayışınızı kullanabilirsiniz.

İşte Twitter kullanıcısı Omri Elisha'nın tweet'inin viral olmasına neden olan bir şaka.

Fikir bulmakta zorlanıyorsanız, günlük yaşantınızda veya işinizde başınıza gelen olayları düşünebilirsiniz.

B2B İçerik yazarı Brooklin Nash, basmakalıp CEO makale taslağı üzerine esprili tweet'iyle bunu vurguladı ve akranları onun örneğini çok beğendi.

Asla kaba veya uygunsuz olmak istemeseniz de doğru mizah dengesi, tweet'lerinize çevrimiçi ilgi çekmek için tam da ihtiyacınız olan şey olabilir.


Tweet’inizi Ne Zaman Yayınlayacağınıza Dikkat Edin

Bazen, mükemmel tweet bile yanlış zamanda gönderilirse Twitter'da kaybolabilir.

Tweetlerinizi mükemmel bir şekilde zamanlamak için, hedef kitlenizin Twitter'da en çok ne zaman aktif olduğunu düşünmeniz gerekir.

Tweet zamanlaması sandığınızdan daha önemlidir. Örneğin Facebook, adının Meta olarak değiştirileceği haberini yayınladığında, Wendy hiç vakit kaybetmeden interneti çökerten bir tweet ile yanıt verdi.

Tracy Badua'nın bu tweet'i zirveye ulaştı ve onun çok az çaba sarf etmesiyle viral oldu.


Halihazırda Viral Olan Bir Tweet'i İnceleyin

Her zaman trend olan bir Tweet vardır. Bunlar bir çizgi filmden basit bir görüntüsü veya bir ünlünün talihsiz bir klibi olabilir. Viral olan bu tweetler, sosyal medya platformlarında yüksek düzeyde etkileşim alır.

YPulse tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre 13-36 yaş arası kullanıcıların %75'inin düzenli olarak viral olan tweetleri paylaştığını gösterdi. Daha genç bir kitleyle bağlantı kurmaya çalışıyorsanız, viral olma şansınızı artırmak için tweet'lerinize komik videolar veya viral olan bir trendi eklemek yardımcı olabilir.

Chipotle, menü teklifleri hakkında konuşmak için birkaç tweet'inde popüler "kırmzı bayrak" simgesini kullandı.

Kitlenizin neyi daha çok sevdiğini görmek ve viral olma konusunda kendinize daha iyi bir şans vermek için birden fazla trend yakalayan tweetleri yayınlamanız gerekebilir.

Pop kültürü büyük ölçüde viral tweetlere katkıda bulunur. Nina Parker'ın bu tweet'i bir K-dizisinden popüler bir klibe atıfta bulunduğu için viral oldu. Yaz Saati uygulaması son zamanlarda sosyal medyada bir şikayet bombardımanına neden olduğu için de bu tweet viral oldu.


Harika Bir Başlık Bulmaya Çalışın

Twitter dizilerinin daha yaygın hale gelmesiyle artık viral olmak için tüm tweetlerinizi tek bir tweet'te toplamanıza gerek kalmadı. Bazen bir tweetin viral olması için tek gereken harika bir başlık veya giriş tweet'idir.

Pazarlamacı Alex Garcia, Twitter' da hedef kitlesini hem cezbetmek hem de bilgilendirmek için 50 pazarlama başlığından oluşan harika bir tweet dizisi oluşturdu.

Bir tweet diziniz olmayabilir. Ancak güçlü bir tweet giriş, takipçilerinizin tweet'inizle veya tweet dizinizle ilgilenmesini sağlar. Bu nedenle, ilk tweetinizde her zaman tweet dizinizin ne sunacağını ve hedef kitlenize nasıl fayda sağlayacağını belirtin.


Değerli Bilgileri Tweetlerinizde Kullanın

Hiç kimse sıkıcı, işe yaramaz içerikli bir sayfayı takip etmek istemez. Kitlenize yardımcı olacak ve etkileşim sağlayacak bilgiler yayınlamaya çalışın. İçeriğiniz takipçilerinizde ne kadar çok etkileşim sağlarsa tweetinizi o kadar çok paylaşmak isteyecekler ve tweetinizin viral olma şansı da bir o kadar yüksek olacaktır.

Örneğin, ana hedef kitleniz blog yazarlarıysa neden “Yeni Başlayan Bir Blogger Olarak Keşke Bilseydim Diyeceğiniz En Yararlı 10 Şey?” gibi bir başlık yayınlamıyorsunuz? Liz Beechinor, babasının pazarlama deneyimini paylaşarak benzer bir stratejiyi kullandı.

Liz, babasının uzmanlığını kullanarak takipçilerinin ilgisini çekmek için yayınladığı tavsiyenin işletmesi üzerindeki etkisiyle bir ileti dizisi oluşturdu.

Ayrıca, CEO veya metin yazarlığı gibi endüstri becerileri hakkında daha az bilinen ipuçlarını da paylaşabilirsiniz. Jeremy Moser'ın metin yazarlığı hakkındaki tweet dizisi, binlerce kişinin ilgisini çekti.

Ek olarak Moser, başlığının nasıl yardımcı olacağından özellikle bahsediyor. Bu şekilde, tweetinizle ilgilenen hedef kitle tweetinizi kolayca bulacaktır.


Az Ama Öz Tweetler Yayınlayın

Twitter esasında olarak metin tabanlı gönderileriyle öne çıkan bir platformdur. Fakat fotoğraflar, çizimler ve infografikler içeren tweetler Twitter da hala viral olabiliyorlar. Takipçilerinize bir olayı anlatmak için hiçbir şey söylemenize gerek olmayabilir. Örnek olarak bu tweet'i inceleyebilirsiniz.

Bu tweet tam anlamıyla bilmeniz gereken her şeyi söylüyor. Aynı zamanda, ABD'li işçilerin tüm ücretli izinlerini kullanmadıkları için de bu tweet daha çok popülarite kazanıyor.

Başka bir sosyal medya pazarlama tweet'inde ve ekli fotoğrafta Chi Thukral, güzel bir espri anlayışıyla bir tweet yayınladı.


Size Daha Fazla İlham Verecek Ekstra 5 Adet Viral Tweet Örneği

Yukarıda bahsettiğimiz örnek viral tweet'ler size yeterli gelmediyse, size örnek gösterebileceğimiz beş örneğimiz daha var.


Değerli Bilgileri Paylaşan Bir Viral Tweet: Ashley Cummings

Ashley'nin tweet dizisi viral olabiliyor. Çünkü değerli bir bilgiyi takipçileriyle paylaşıyor.


Empati Yapabileceğiniz Bir Viral Tweet: Rosemary Egbo

Rosemary'nin tweet'i birçok takipçisinin muhtemelen başına gelen bir olayı anlattığı için, insanlar tarafından yüksek miktarlarda retweet ve beğeni sayısı elde etti.


3. Empati Yapabileceğiniz Bir Viral Tweet: Adrienne Barnes

2020'nin büyük küresel karantinası sırasında hangimiz oda arkadaşlarımızın ve ya da ailemizin yeni bir yönü keşfetmedik ki? Adrienne'in tweet'i şüphesiz bu nedenle viral haline geldi.


4. Soru Soran Bir Viral Tweet: Coach Adria

Viral olan tweet'lerdeki soruların, takipçilerinizin hikayelerini paylaşmak ve içlerinde tuttukları duyguları açığa çıkarmak gibi bir etkisi olduğunu Adria bize kanıtladı.


5. Empati Yapabileceğiniz Bir Viral Tweet:Vidhika Bansal

Vidhika'nın tweet'i muhtemelen herkesin sahip olduğu o harika yakın arkadaşın sorunların üstesinden gelme konusunda psikologlardan daha etkili olduğunu düşünmesine neden oldu.