Dijital Pazarlama Uzmanlığı & Taktikleri

Dijital Pazarlama Uzmanlığı & Taktikleri

Gelişen teknoloji, internet ve sosyal medya sayesinde dijital pazarlama hizmetlerine karşı talepler zorunlu bir şekilde artış göstermiştir. Çok uluslu büyük kurumsal firmalardan şahıs işletmelerine hatta bireysel kullanıcılara kadar herkes bu alanda farklı ihtiyaçlara sahiptir. Bilindiği üzere dijital pazarlama, internet ve bilgisayar ya da mobil cihazlar kullanılarak gerçekleştirilen pazarlama yöntemlerini kapsamaktadır. Çevrimiçi gerçekleştirilen bir pazarlama yöntemidir.

Ürün ve hizmetlerin geniş kitlelere tanıtılası ve doğrudan hedef kitleye ulaştırılması için dijital pazarlamanın birçok farklı kolu bulunuyor. Dijital teknolojiler ve cihazlar kullanılarak sanal platformlar aracılığıyla dijital pazarlama gerçekleştirilmektedir. Dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren uzman kişilerden yardım alarak bu hedeflediğiniz konuma dijitalde de ulaşmanız mümkündür.


Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama kısaca; sosyal medya platformları, arama motorları, web siteleri veya mobil uygulamalar gibi alanlarda ürün ve hizmetlerin pazarlanmasıdır. Bunun için internet ve teknolojik cihazlar kullanılır. Online olarak gerçekleşen ve temelde geleneksel pazarlama yöntemleriyle aynı hedefleri taşıyan oldukça yeni ve sürekli gelişen bir pazarlama yöntemidir.

Gelişen teknoloji sayesinde dijital pazarlamanın birçok türü ve yöntemi bulunuyor. Firmalar sosyal medya aracılığıyla veya web siteleri, arama motorları üzerinden dijital pazarlama ile doğrudan hedef kitlelerine reklamlarını ulaştırabilmektedir. Dijital pazarlama uzmanları tarafından bu süreç planlı ve profesyonel şekilde yürütülmesi gerekecektir.

Konvansiyonel medya araçlarında olduğu gibi bu reklamlar herkese değil, sadece ulaştırılmak istenen kişilere gösterilir. Örneğin bir televizyonda yayınlanan ve erkeklere yönelik bir ürün/hizmet pazarlamasında hedef kitle olmayan kadınlar da bu reklamı görecektir. Dijital pazarlama da ise hedef kitle dışında olan kişilerin bu reklamları görme oranları azaltılabilir.


Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Günümüzde internet ve sosyal medya kullanmayan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Gazete, televizyon ve diğer geleneksel pazarlama araçlarının da son yıllarda düşüşe geçmesi pazarlama stratejilerinin büyük ölçüde dijitale kaymasına neden oldu. Dijital pazarlama hem hedef kitleye rakiplerden önce ulaşmak hem de arama sonuçlarında markayı göz önünde tutmak için önemlidir.

Hedef kitlenin doğru belirlenmesi dijital pazarlama stratejisinin başarılı şekilde uygulanmasında en temel kuraldır. Ürün ve hizmetleriniz ile ilgili bir platformda reklamın gösterilmesi ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin ilgisini çekecektir. Potansiyel alıcılar ile doğrudan etkileşim kurulması açısından dijital pazarlama günümüzde oldukça önemlidir. Dijital marketing nedir ve neden önemlidir gibi sorulara yanıt arayanların diğer pazarlama stratejileri ile avantajlarını mukayese ederek doğru sonuçlara ulaşması sağlanmaktadır. Dijital pazarlama örnekleri incelendiğinde daha birçok alternatif kazanç stratejisinin olduğu görülecektir.


Dijital Pazarlama Avantajları Nelerdir?

Tüketicilere daha hızlı ulaşmak ve potansiyel alıcıların ilgisini çekmek için dijital pazarlama hizmetlerine başvurulması gerekecektir. Bu kapsamda dijital pazarlama ile elde edilecek başlıca avantajlar şunlardır:


  • Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha düşük maliyetlere sahiptir.
  • Reklamın ve pazarlama yönteminin detaylarına karar verilebilir.
  • Doğrudan hedef kitleye ulaşma şansı verir.
  • Kısa sürede sonuç alınmasını sağlar.

Tercih edilecek dijital pazarlama yöntemlerine göre farklı birçok avantajdan söz etmek mümkündür. Özellikle rakiplerin önüne geçmek ve daha hızlı potansiyel alıcılar ile etkileşime girmek için mutlaka dijital pazarlama çözümlerinin uygulaması gerekecektir. Online pazarlama nedir ve ne gibi avantajları vardır sorularını kendilerine soran birçok işletmenin kısa zamanda satış başarısını ve marka bilinirliğini artırmaları mümkündür.


Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama faaliyetlerinde bulunmak için öncelikle dijital pazarlamanın alt dallarından birinde uzmanlaşmak gerekecektir. Bu alanlarda uzman kişiler genelde aşamalı olarak süreç takibi gerçekleştirirler.


  • Hedef kitlenin belirlenmesi,
  • Bütüncül reklam yaklaşımı ve remarketing,
  • Arama motoru çalışmaları,
  • Sosyal medya kullanımı vb.

Tüm aşamaların düzenli olarak takip edilmesi gerekecektir. Buna ek olarak rakip analizleri son derce önemlidir. Rakiplerin aranma hacminden ürün ve hizmetlerini nasıl ve ne şekilde pazarladıklarına dair analizlerin doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Dijital satış ve pazarlama konusunda uzman kişiler bu hizmetleri verebilmektedir.


En İyi Dijital Pazarlama Türü Hangisidir?

Dijital pazarlama stratejileri günümüzde birçok farklı mecra üzerinde çevrimiçi olarak farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Bunun için medya pazarlama nedir sorusuna doğru yanıt vermek geçektir. Dijital pazarlama yönteminin en iyi olması için bazı değişkenlere bakılır.

  • Hedef kitlenin kim olduğu,
  • Pazarlanacak ürün ve hizmetin türü,
  • Hedef kitlenin en çok hangi mecraları kullandığı vb.

Dijital pazarlama için tercih edilecek yöntemlerin en iyi sonuçları vermesi için tüm bu kriterlerin doğru biçimde yapılması gerekecektir. En etkili olanlarından biri SEO’dur. Kısaca Aarma Motoru Optimizasyonu olarak değerlendirilen SEO, Google başta olmak üzere arama motorunda ilgili bölge, ürün ve hizmet araması yapan kişilerin karşısına ilk sırada sizin firmanızın önerilmesini sağlamaktadır. Bu açıdan yerel veya ulusal her firma için önemli bir hizmettir.


Dijital Pazarlama Taktikleri

Dijital pazarlamanın etki alanı günümüzde oldukça geniştir. Hem daha az maliyetli hem de daha yüksek geri dönüş oranları ile dikkat çekicidir. Günümüzde dijitalde var olmayan ve profesyonel stratejiler ile ilerlemeyen işletmelerin hedefledikleri noktaya ulaşmaları zor olacaktır.

Dijital pazarlama genel hatlarıyla gelişen teknoloji ve altyapılar sayesinde birçok farklı teknik ve yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:


  • Search Engine Optimization (SEO) – Arama Motoru Optimizasyonu
  • Sosyal Medya
  • Google Adwords Reklamları
  • E – Posta Pazarlama
  • Mobil Pazarlama
  • Remarketing
  • Influencer Marketing
  • İçerik Pazarlaması
  • Affilate Pazarlama
  • Arama Motoru Reklamcılığı vb.

Dijital pazarlama alanında başarılı sonuçlar elde etmek için tüm yöntemlerin birbiri ile etkileşimli olarak kullanılması gerekecektir. Özellikle sosyal medya ve SEO arasındaki uyum günümüzde en çok ihtiyaç duyulan yöntemler arasında yer alacaktır. Dijital pazarlama nedir ve nasıl yapılır sorusuna bu taktiklere göre farklı yanıtların verilmesi mümkündür.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Gelecek vaat eden ve günümüzde de popüler mesleklerden biri olan dijital pazarlama uzmanı, teknolojiyi ve trendleri yakından takip eden kişiler olması gerekecektir. Bu alanda belirli bir uzmanlığı olmasına da bakılır. Örneğin SEO uzmanlığı ve sosyal medya uzmanlığı gibi farklı alt dallarda yoğunlaşarak uzmanlık elde edilebilir.

Dijital pazarlamanın hedefi sadece çevrimiçi araçların kullanılarak hedef kitleye ve potansiyellere en hızlı, etkili biçimde ulaşmaktır. Marketing uzmanı bu stratejiyi kullanarak işletmelerin veya bireylerin çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlar. Bu alanda verilen eğitim programlarına katılarak kişilerin uzmanlık elde etmesi mümkündür.


Dijital Pazarlama ile Nasıl Para Kazanılır?

Dijital pazarlama ile tüm tarafların kazanması mümkündür. Reklam veren, reklamı gösteren, reklamı hazırlayan başta olmak üzere tüm taraflar bu kapsamda kazançlı çıkacaktır. Bu alanda uzmanlaşmak ve kendini geliştirerek gelir elde etmek isteyenler ise farklı yöntemler deneyebilirler. Örneğin SEO her zaman ihtiyaç duyulan ve gerekli bir pazarlama stratejisidir. Bu alanda kendinizi geliştirerek arama motoru çözümleri ile kazanç sağlayabilirsiniz.

Web sitesi reklamları ise başka bir dijital pazarlama yöntemi olarak görülmektedir. Çok trafik çeken bir web sitenize reklam alarak para kazanmanız mümkündür. Gününüzde rağbet gören bir diğer alan ise sosyal medyadır. Sosyal medya uzmanı olarak gerçekleştireceğiniz dijital pazarlama hizmetlerinden ciddi kazançlar sağlanması mümkündür.