Videonuzu YouTube'da Nasıl Trend Yaparsınız?

Videonuzu YouTube'da Nasıl Trend Yaparsınız?

Bir YouTube içerik oluşturucusu olarak, videolarınızı trendler bölümüne sokmak, büyük ikramiyeyi kazanmak gibidir.

Trend olan videolar, yalnızca ekstra gösterim sayesinde daha fazla görüntüleme alır ve daha fazla abone çeker.

Peki videolarınızın trend olmasını nasıl sağlarsınız?

Bu yazımızda size, içerik üreticilerinin videolarının YouTube tarafından fark edilmesini sağlamak ve böylece videolarının trendler bölümüne girmesini sağlamak için kullandıkları sekiz tekniği göstereceğiz.

Bu teknikler ve örneklerin hepsini uygulasanız bile trend listesine giremeyebilirsiniz. Ancak bu teknikleri uygulamak kesinlikle videonuzun trend olma şansını arttırır.

YouTube'da Trend Olmak Nedir?

YouTuber'ların yalnızca eğlence için içerik oluşturduğu keyifli günler geride kaldı.

Bugün, az çok popüler olan hemen hemen her YouTuber, bu durumu tam veya yarı zamanlı bir işe dönüştürdü.

Bununla birlikte, her içerik oluşturucusu için en önemli husus, videolarını trend haline getirmektir çünkü bu, video başına yüksek miktarda görüntüleme elde etmeye yardımcı olur ve bu da youtube gelirlerinizi etkiler.

İyi haber şu ki, ne yaptığınızı biliyorsanız, YouTube'un Trendler bölümüne videonuzu sokabilirsiniz.

YouTube'un Trendler bölümü hem sansasyonel hem de set demografisindeki çok çeşitli insanlara hitap eden videoları ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Diğer bir deyişle, dil ayarlarınız İngilizce olsa da, Fransızca konuşulan bir ülkede olduğunuz için Trendler bölümünde Fransızca videolar görebilirsiniz.

Ayrıca, YouTube'un Trendler bölümü, dünyanın dört bir yanından YouTube'daki etkinliklerin yanı sıra farklı içerik oluşturucularından çeşitli yaratıcı içerikleri tanıtıyor.

Artık YouTube'un Trendler bölümünün başarılı olmanıza nasıl katkıda bulunduğunu anladığınıza göre, gelelim bundan nasıl yararlanacağınıza.

Videolarınızın YouTube'da Trend Olmasını Sağlayın

Videolarınızın trend olmasını sağlamak için öncelikle YouTube Trendler bölümünün nasıl çalıştığını anlamanız gerekir.

Doğal olarak, dikkate alınmanız gereken bazı faktörler vardır.

Bu faktörler:

  • İzlenme’ yi ne kadar zamanda kazandığınız
  • İzlenme sayınız
  • Videonunuzun kanalınızdaki diğer videolara göre kıyasla ne kadar izlenme sayısı kazandığı
  • Videonuzun size abone olmayan kişiler tarafından ne kadar izlendiği
  • Videonuzun izlenme süresi
  • Videonuzun ne zaman yayınlandığı

Peki bu kriterleri göz önünde bulundurarak, videolarınızın bu gereksinimleri karşılamasını nasıl sağlayabilirsiniz? İzlenme sayınız 1000’i bile bulamamışken YouTube'un Trendler bölümüne nasıl girebilirsiniz?

  1. İlgi çekici küçük video resimlerini (thumbnails) kullanın.
  2. Videolarınızı hızlı bir şekilde tanıtın.
  3. Otomatik oynatma için, bir oynatma listesi hazırlayın.
  4. Yeni içeriklerle deneme yapmaktan kaçının.
  5. Videolarınızı daha uzun hale getirin.
  6. Arama ve izlenme için Youtube verilerinizi optimize edin.
  7. Videonuzu öne çıkarmak için ödeme yapın.
  8. Tutarlı olun.

İlgi Çekici Küçük Video Resimlerini (thumbnails) Kullanın

Bir videonun küçük resmi, videoya tıklamadan önce gördüğünüz görüntüyü ifade eder.

Küçük resimlerinizin, başlıklarınızın ve videonuza ilişkin kısayol önizlemelerinin ilgi çekici olması oldukça önemlidir, çünkü insanların videonuz hakkında görecekleri ilk şeyler bunlardır.

Eğer küçük resimler ilgi çekici düzeyde kaliteli olurlarsa, insanların videonuza olan meraklarını uyandıracaklardır.

Fakat, başlığınızın oldukça ilgi çekmesi için videonuzun içeriğinde yer almayan sahte görüntüleri veya yazıları sırf insanların videonuza tıklaması için yerleştirmekten kaçınmalısınız.

Bu nedenle, küçük resim için yüksek kaliteli ve canlı bir fotoğraf seçin; bu, ilgiyi önemli ölçüde artıracak ve insanları videonuza tıklamaya ikna edecektir.

Videolarınızı Hızlı Bir Şekilde Tanıtın

Videonuzu yayınladıktan sonraki ilk üç gün içinde olabildiğince çabuk tanıtmaya çalışmalısınız.

Bir videonun yeni yayınlandığını gösteren basit bir bildirim sizi takip eden insanların videonuzdan haberdar olmasını sağlar. Eğer büyük bir abone kitlesine sahipseniz videonuz yayınlandıktan sonra kısa süre içerisinde yüksek izlenme sayılarına ulaşabilir.

Çok fazla aboneniz olmasa bile insanların videonuzu izlemesini sağlamak için Facebook, Instagram, LinkedIn ve Pinterest gibi sosyal medya platformlarında yeni yayınladığınız videonuzun tanıtımını yapabilirsiniz.

Ya da bir blogunuz varsa, videonuzun konusuyla ilgili bir blog yazısı yazıp videonuzu öne çıkarabilirsiniz.

Bir başka önerimiz ise hem zaman kazanmak için hem de blog yazılarınızın daha kaliteli olması için Adsy gibi profesyonellere blog yazılarınızı yazdırabilirsiniz.

Sonuç olarak, ne yaparsanız yapın, videonuzu yayınlandıktan sonraki ilk 72 saat içinde mümkün olduğunca çok kişinin izlemesini sağlayın.

Bu zaman dilimi içinde ne kadar çok izleyici alırsanız, videonuzun trend olma şansı da bir o kadar artar.

Otomatik Oynatma İçin Bir Oynatma Listesi Hazırlayın

YouTube'un otomatik oynatma özelliği, videolarınızın izlenme oturumlarını artırmak için mükemmel bir araçtır.

Bu nedenle, özellikle videolarınız aynı konuyla ilgiliyse mutlaka bir oynatma listesi oluşturmalısınız.

Örneğin:

Diyelim ki İngilizce öğretimi alanına odaklanan bir kanalınız var.

Tek bir uzun video yapmak yerine, fiil zamanları konusunu birden fazla, küçük videolara ayırabilirsiniz.

Ardından, fiil zamanlarıyla ilgili tüm videolarınızın bir oynatma listesinde toplayın.

Bu kadar! Artık bir çalma listeniz var.

Kendi İçeriğinize Odaklanın

Viral olmak için tek bir video yayınlamaktan daha fazlasını yapmanız gerekir.

Bu da kısaca YouTube kanalınızın tüm videolarına eşdeğerdir.

Viral olma yeteneğine sahip bir kanal istiyorsanız, yapacağınız en mantıklı hareket yeni içerik denemelerinden veya ilgisiz konular hakkında videolar yayınlamaktan uzak durmak olacaktır.

İçeriğiniz, sadece yayınladığınız türe ilgi duyan ve bu konularda içerik arayan belirli izleyicilere hitap etmelidir. Eğer her videoda odağınızı değiştirirseniz, mevcut abonelerinizi de kaybetme şansınız olacaktır. Yani yeni aboneler kazanmaya çalışırken kendi kitlenizi kaybetmek mantıklı bir hareket olmayacaktır.

Bu yaklaşım yalnızca videolarınızın izlenme sayısını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda size daha fazla abone kazandıracaktır.

Videolarınızı Daha Uzun Hale Getirin

Tubefilter tarafından yapılan araştırmaya göre, 8 ila 10 dakika uzunluğundaki videoların, izleyiciler üzerinde 5 dakikalık videolara göre %360 oranında daha iyi performans gösterdiği kanıtlanmıştır.

Yani daha uzun videolar, nispeten daha kısa videolara göre daha çok izlenme eğilimine sahiptir.

Ek olarak izleyicilerin oturum süresi, bir videonun kullanım ömrü boyunca izlenme sayısı ve videonun uzunluğu arasında bir ilişki vardır.

Ancak, daha uzun videoların daha çok izlenmesinin püf noktası, izleyicilerin videolarınızı izlemeye devam etmesi için videolarınızı daha ilginç hale getirmekten geçer. Aksi takdirde, izleyicileriniz videonuzdan sıkılabilir ve izlenme sayılarınız da hızla düşebilir.

Arama ve İzlenme İçin Youtube Verilerinizi Optimize Edin

Videolarınızın yalnızca YouTube'da değil, Google arama sonuçlarında da göründüğünü unutmayın.

Bu nedenle videolarınızın kolayca keşfedilebilir olması videonuzun daha fazla izlenme alması için çok önemlidir.

Bu yüzden, Google aramalarınızda videonuzun kolay görünürlük elde etmesi için meta başlığınızı, etiketlerinizi ve meta açıklamalarınızı optimize edin.

Çoğu zaman içerik oluşturucuları meta açıklamalarına etiketleri koyarlar.

Bunu yapmamalısınız.

Meta açıklamanızı kullanım amacınızı belli etmek için doldurmak en mantıklı karar olacaktır. Videonuzu kısa ve öz bir şekilde açıklayan ve kullanıcı deneyiminizi geliştiren bir yazı yazabilirsiniz.

Kullanılacak en iyi etiketleri bulmak için, etiketlerin kelime bulutlarını inceleyebilirsiniz.Kelime bulutları, YouTube kullanıcılarının videolarını etiketlemek için kullandıkları yaygın kelimeler hakkında size bilgiler verir.

Örneğin:

Videolarınız güzellik ve makyajla ilgiliyse "makyaj", "güzellik" ve "güzel" gibi anahtar kelimeleri kullanmak mantıklı olacaktır.

Ayrıca bu etiketleri "Nasıl Yapılır" ve "Öğretici" etiketleri ile de birleştirmek videonuzun görünürlüğünü arttıracaktır.

Videonuzu Öne Çıkarmak İçin Ödeme Yapın

YouTube algoritması 'ödeme yap ve daha fazla görüntülenme al' esasına göre kurulmasa da, video promosyonu satın almak sizi kesinlikle rakiplerinize kıyasla daha fazla görüntülenme sağlayacaktır.

Videonuz için ücretli tanıtım uygulamasını kullanmanın daha da iyi bir yolu, bu uygulamayı videonuz yayınlandıktan sonraki ilk 78 saatte kullanmanızdır.

Bu yaklaşım yalnızca videonun izlenme sayısını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda size abone de kazandıracaktır.

Tutarlı Olun

Biraz beğeni ve görüntüleme almak kesinlikle güzel bir şeydir, ancak videonuzu trend haline getirmek için bundan çok daha fazlası gerekir.

Videonuzun trendlere girmesi için bir-iki kaliteli videodan daha fazlasını yayınlamanız gerekir.

Çoğu zaman insanların videonuzu görüntülemesini ve paylaşmasını sağlamak abone tabanınızla doğru orantılıdır. Ne kadar çok aboneniz varsa onlar videolarınızı o kadar paylaşıp izleyecektir.

YouTube veya diğer platformunda büyük bir takipçi kitlesine sahip olmak kesinlikle videonuzun trendlere girme şansını önümle ölçüde arttıracaktır.

Kaliteli içeriği tutarlı bir programa göre yüklemek, izlenmeleri ve aboneleri çekerek hedef kitlenizi oluşturmanıza yardımcı olur. İnsanlar tutarlılığı sever.

Ayrıca, düzenli olarak yüksek kaliteli içerik yayınlama konusunda size güvenilebileceğini abonelerinize kanıtlarsanız kanalınızın yavaş yavaş büyüyeceğine kesin gözüyle bakabilirsiniz.

YouTube'da trend olmak, herhangi bir içerik oluşturucusu için büyük bir avantajdır. Bununla birlikte, her geçen gün artan içerik oluşturucusu sayısı göz önüne alındığında, trend videolar listesine giriş yapmanın bir meydan okuma haline geldiğini ve gelecekte de bu meydan okumaların devam edeceğini söylemek mümkündür.

Ayrıca, tutarlı bir şekilde farklı, yeni içerikleri kanalınıza yüklemeye devam ettikçe büyüyen bir abone tabanı kazanırsınız. Size anlattığımız taktikleri uygulamanız halinde videolarınızı trend haline getireceğinizden emin olabilirsiniz.