Blog Yazıları Hazırlarken Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalı?

Blog Yazıları Hazırlarken Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalı?

Çoğu kaynağın da bahsettiği gibi arama motoru optimizasyonu aslında oldukça kolay. Tek yapmanız gereken size popüler anahtar kelimeleri veren bir yazılım veya eklenti kullanmak ve bu anahtar kelimeleri de hazırladığınız içeriğe dahil etmek ve işte oldu! Fakat hayaller ve gerçekler derler ya hani, tam da bu yüzden ne yazık ki bu süreç aslında düşünüldüğü kadar da kolay değil demek zorundayız.



Yapacağınız anahtar kelime araştırmaları, hedef kitle analizleriniz ve hazırlayacağınız her bir içeriğe özel olarak belirleyeceğiniz hedefler gibi farklı unsurları birleştirmenizi sağlayacak stratejik bir yaklaşıma ihtiyacınız var.

İçeriğinizde kullanacağınız her bir anahtar kelimenin oldukça iyi bir şekilde planlanması gerekiyor. Arama motoru optimizasyonu çoğu kaynağın anlattığı gibi çantada keklik bir süreç değildir. Bu yüzden, sizinle paylaşılan tüyoları uygulamaya başlamadan önce bu sürecin nasıl işlediğini anlamanız gerekir.


Bu Anahtar Kelimeler de Neyin Nesi?

Eğer blog içerikleri hazırlamak konusunda henüz yeniyseniz, ilk olarak en önemli kurallardan birini öğrenmeniz gerekiyor: harika bir içerik hazırlamak yeterli değil. Eğer kimse arama motorları aracılığıyla yazdığınız metne ulaşamıyorsa, içeriğinizin kalitesi ne kadar şahane bile olsa büyük bir kitleye hitap edemezsiniz.

Anahtar kelimeler de tam olarak bunun içindir: arama motoru kullanıcılarının içeriğinize ulaşmasını sağlarlar.

Kimse Google’da arama yaparken dört dörtlük bir cümle kurmaz. Herkes belirli sözcükler veya söz öbekleri kullanarak, arama motorunun bize ilgili sonuçları göstermesini bekler. Arama motoru optimizasyonunun amacı ise bu sözcükleri veya söz öbeklerini metninize en doğal şekilde yerleştirmektir.

Anahtar kelime araştırması ve optimizasyonu bloğunda SEO çalışması yapmak isteyen herkes için en temel adımlardan birisidir.


Ders 1: Odaklanacağınız Anahtar Kelimenizi Bulun!

Rastgele anahtar kelimeler seçip, bunları içeriğinize yerleştirip, ardından Google’ın sitenizi kullanıcılar için en doğru seçim olarak seçmesini bekleyemezsiniz. Ne yazık ki, SEO bu şekilde işlemiyor. Sıralamalarda yer almak istediğiniz anahtar kelimelerin bir listesini yapmalısınız. Özellikle uzun öbeklerden oluşan anahtar kelimeler tercih ettiğinizde içeriğinizi hangisi için optimize etmeniz gerektiği konusunda zorlanabilirsiniz.

Yoast SEO eklentisi, Google kullanıcıları arama yaparken, kendilerine Google tarafından önerilen kelimeler konusunda size birden fazla seçenek sunar. Elinizde odaklanacağınız bir anahtar kelime olduğunda Google üzerinden aratılan diğer benzer anahtar kelimelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Buradaki en önemli sorun ise siteniz için en başarılı odaklanılan anahtar kelimeyi nasıl belirleyeceğinizdir.


Anahtar Kelimenin Amacını Düşünün

Aklınızdaki içeriği hazırlayarak ne elde etmeyi düşünüyorsunuz? Okuyucuları sitenize kaydolmasını mı, bir ürün veya hizmet satmayı mı veya çevrimiçi otoritenizi mi arttırmayı istiyorsunuz? Hazırlayacağınız metnin özel amacını düşünün ve bu aynı zamanda anahtar kelimenizin de amacı olacaktır.

Kullanacağınız anahtar kelimelerin bir listesini yapmadan önce bu kelimelerin amacınız doğrultusunda size fayda sağlayabileceğinden emin olun.


Farklı Anahtar Kelimeleri Analiz Edin

Aklınızda birden fazla seçenek olduğunda bunların çevrimiçi ortamda nasıl bir etki yaratabileceklerini önceden az da olsa kestirebilmeniz gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu ise, bu anahtar kelimeleri Google’da aratmak. Arama sonuçlarındaki ilk iki sayfayı analiz edin. Bu sayfalardaki metinler sizin yapmayı düşündüğünüz içeriğe benziyorlar mı? İçeriğiniz bu sonuçlarla uyumlu olmalı ki size uygun önerilerde bulunabilecek odaklanan anahtar kelimenizi daha kolay seçebilesiniz.

Odaklanan anahtar kelime seçimi yaparken bazı farklı online araçlardan ve sitelerden de faydalanabilirsiniz.


  • Market Samurai – Rakiplerinizin stratejileri hakkında istatistikler sağlayan bir anahtar kelime analiz aracıdır. Bu sayede rekabet açısından size fayda sağlayacak odaklanılan anahtar kelimeleri kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
  • SEMRush – Rakiplerinizin içeriklerini arama sonuçlarında nasıl birinci sayfaya çıkardığını anlamanıza yardımcı olacak analizler sunan bir diğer online araçtır. Odaklanılan kelimelerin için elinizde potansiyel seçenekleriniz olduğunda SEMRush’ı kullanarak gerçekten de hit alıp, alamayacaklarını kontrol edebilirsiniz.

Sadece Birini Tercih Edin!
Aklınıza gelen veya size önerilen her anahtar kelimeli kullanmayın. Odaklanılan anahtar kelimenin en önemli özeliği adından da anlaşılacağı üzere bir şeye odaklanmasıdır. Elinizdeki seçeneklerden sadece birini seçin ve diğer anahtar kelimeleri bunun etrafında şekillendirin.


Ders 2: Genel Anahtar Kelimeler Kullanın!

Odaklanılan anahtar kelimeniz doğru kitleyi hedeflemeniz için yeterince spesifiktir. Bu harika ancak etki alanınızı biraz da genişletmeyi düşünmelisiniz. İşte, tam bu noktada daha genel anahtar kelimeler oldukça kullanışlıdır. Genel derken aklınız ‘Satılık’, ‘Yurtdışı’ veya ‘İnternet’ gibi anahtar kelime kabul edilemeyecek kadar geniş terimlere gitmesin. Ancak ‘Yurtdışında eğitim’ oldukça kabul edilebilir bir örnektir. Bu gibi söz öbeklerini odaklanılan anahtar kelimenizle birlikte kullandığınızda arama motorları gözünden oldukça başarılı bir listeye sahip olacaksınız.
Üzerinde durmaya gerek yok ama genel söz öbeklerini düşünüp, ardından bunlardan anahtar kelimeler bulmaya çalışmamalısınız. SEO hakkındaki her konuda olduğu gibi bu da düşündüğünüzden çok daha karmaşık bir konudur.


Beyin Fırtınası Yapın

Beyin fırtınası oldukça işe yarayan bir tekniktir. Blog yazılarınızda düzenli olarak kullandığınız yaygın anahtar kelimeleriniz var mı? Eğer varsa, bunları yeni sözcükler ile kombinleyerek kullanabilirsiniz çünkü halihazırda zaten sizin hedef kitleniz için kullanılıyorlar.
Her ne kadar aklınıza gelen rastgele düşünceleri anahtar kelime olarak kabul edemeseniz bile, bunlar üzerinde düşünmenizde fayda var. Siz olsaydınız, nasıl araştırma yaparsınız? Google’ın arama çubuğuna yazacağınız sözcük veya söz öbeği ne olurdu? Bunları düşünüp, aklınıza gelen fikirleri not alın ve ardından bunlar üzerinden ilerleyin.
Bu noktada Text Optimizer oldukça kullanışlı bir araç. Google arama motoru sonuç sayfalarından ilgili terimleri ve kavramları bulmak için anlambilimsel bir analiz yapıyor ve böylece listenizi geliştirmenize ve odaklanılan anahtar kelimenizi optimize etmenize yardımcı oluyor.

Araştırın

Evet, doğru duydunuz. Genel bir anahtar kelimenin içeriğinize nasıl etki edeceğini tahmin edebilmek için araştırma yapmanız gerekiyor. Google’da odaklanılan anahtar kelimenizle arama yaptığınızda oldukça basit ve genel söz öbeklerine ulaşabilir ve ardından da konunuzla en alakadar olan önerileri kullanabilirsiniz. Bunların hepsi sizin için uygun olmayabilir ama ilgili olanlardan bazılarını da mutlaka kullanabilirsiniz. Peki, yapacağınız araştırma burada bitiyor mu? Elbette, hayır. Gerçekten bir fark yaratabilecek anahtar kelimeleri bulmak için bazı araçlardan faydalanmanız da gerekiyor:
Google Trendler trend anahtar kelimelerin nasıl performans gösterdiklerini keşfetmenize yardımcı oluyor.
Keyword Planner ise klasik bir SEO aracıdır. Etkili anahtar kelimeler ve reklam grubu fikirlerini araştırmanıza yardımcı olur. Bu aracın en önemli özelliği bu öneriler için geçmiş performansa dayalı istatistikler sunmasıdır. Aynı zamanda birden farklı önerileri birleştirerek, yeni bir genel anahtar kelime listesi de yaratabilirsiniz.


Ders 3: Anahtar Kelimeleri Stratejik Olarak Yerleştirin!

Artık elinizde bir anahtar kelime listesi var değil mi? Muhtemelen ilk planınız bunları rastgele yerleştirmek ve aralarına da metinler eklemekti. Ancak bu hiç de iyi bir fikir sayılmaz. Eğer yüksek kaliteli bir içerik sunmazsanız, arama motorlarının içeriğinizi ilk sayfada gösterme ihtimali çok düşük olacaktır. Bu asla unutmamanız gereken altın kurallardan birisidir. Yüksek kaliteli bir blog içeriği hazırlamaya odaklandığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden birisi de anahtar kelimeleriniz yerleştirebileceğiniz en iyi yerleri belirlemektir.
Zeemo adlı Web Sitesi Geliştirme Ajansının kurucusu Sukhbir Mehla, bu konu için şunu diyor:
Anahtar kelimelerinizi blog içeriklerinizin içine hem stratejik hem de doğal görünecek bir şekilde yerleştirmelisiniz. Anahtar kelimeleri blog başlığında, kategori isimlerinde ve sayfanızın bağlantı adresinde kullanabilirsiniz…
Bu da bizi bir sonraki başlığımıza getiriyor:

Başlık!

Elbette blog içeriğinizin başlığında anahtar kelimeniz mutlaka geçmeli. Konu başlık belirlemek olduğunda dikkat çekici bir şey bulmanız gerekir. Evet, okuyucunun dikkatini çekmelisiniz ama başlığınızın aynı zamanda arama motorları için de çekici olması gerektiğini unutmamalısınız. Google, içeriğinizin kalitesini belirlerken başlığınızın ne denli ilgi çekici olup olmadığını önemsemez. Bunun yerine başlığınızın konu ile ne kadar alakalı olduğuna bakar ve eğer anahtar kelimenizi başlıkta kullanmazsanız, bu başlığınızın alakasız olduğu anlamına gelir. Aslında bu kadar basittir.
Unutmayın ki, arama motoru açısından faydalı sözcük veya söz öbekleri kullanırken başlığınızın albenisinden feragat etmek zorunda değilsiniz. Tek yapmanız gereken odaklanılan anahtar kelimenizin de içinde bulunduğu ilgi çekici bir söz dizisi oluşturmanız.
Bağlantı Adreslerine Anahtar Kelimeler Ekleyin!
SEO uzmanları, Google sonuçları listelerken bağlantı adresi içeren metinleri daha çok sevdiğini söylüyorlar. Arama motorları aynı zamanda anahtar kelimeleri de seviyor. Bu yüzden bu ikisini birleştirerek, tek bir bütün halinde sunma stratejisi her zaman işe yarıyor. Burada bahsettiğimiz konu anahtar kelime içeren bağlantı adresleri. Bu kelimeleri ve söz öbeklerini blog gönderilerinizdeki bağlantıların içine veya yanlarına yerleştirmeniz her zaman iyi bir fikirdir.
Kalıcı bağlantılar da odaklanılan anahtar kelimenizi içermelidir. Arama motoru açısından daha cazip bağlantı adresleri oluşturmak için her zaman kalıcı bağlantınızı kendinizin belirlemesinde fayda var.
Gönderinizin İçinde Anahtar Kelimeler Kullanın!
Tahmin edebileceğiniz gibi üreteceğiniz içeriğin içinde de bazı anahtar kelimeler kullanmanız ve yerleştirmeniz gerekiyor. Belirli bir kelimeyi ve söz dizisini başlığınızda ve bağlantı adreslerinde kullanmak sizi biraz zorlayabilir ancak bunları içeriğinizde kullanmak istediğiniz elinizde sınırsız kombinasyon imkanı olur. Elbette spam yapıp, üç cümle içinde on tane anahtar kelime kullanmaktan kaçınmalısınız. Buna anahtar kelime yığını deniyor ve her zaman da ters tepen bir stratejidir.
Gönderinizin giriş ve sonuç kısımları her zaman odaklanılan anahtar kelime için en uygun alanlardır. Arama motorları, blog gönderilerini arama sonuçlarında sıralarken bu iki bölüme çok önem veriyor. Bunlara ek olarak, metninizin orta kısımlarında listenizde bulunan kelime ve söz dizilerini kullanarak metninizi daha arama motoru dostu bir hale sokabilirsiniz.
Unutmayın ki sadece arama motorlarına odaklanamazsınız. Metinlerinizi arama motorları için yazmıyorsunuz, onları okuyucularınızı mutlu etmek için yazıyorsunuz. Bu da anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanmanız gerektiği anlamına geliyor. Çoğu SEO aracının dilbilgisi açısından doğru ve mantıklı önerilerde bulunmadığını fark etmişsinizdir. Bu gibi araçlardan kaçınmalısınız. Okuyucularınızın açık bir şekilde SEO stratejinizi fark etmelerini istemezsiniz. Hatta anahtar kelime kullandığınızı bile bilmeliler.
Görsel İsimleri ve Açıklamaları!
İster yeni yeni blog yazıları yazmaya başlamış olun ister yazdığınız yazıların sıralamalarını yükseltmek isteyen deneyimli bir yazar olun muhtemelen görsellerin ne kadar önemli olduğunun farkındasınızdır. Görseller kullanıcıların dikkatini çok kolay bir şekilde çekip, metni okumaları konusunda kolaylık sağlar. Arama motorları da görselleri sever. Ancak elbette görsellerinizi de optimize etmeniz gerekiyor.
Özellikle görsellerinizin açıklamaları oldukça önemli. Burada anahtar kelimenizi kullanmanız gerekiyor bu sayede görselinizin açıklaması için oluşturulan HTML kodunda da kullanmış olursunuz.
Yorumlar!
Blog yazınız ne kadar fazla yorum alırsa, otoritesi de bir o kadar artar. Bu yüzden yayınladığınız her yazıda okuyucularınıza sorular sormalı ve onları etkileşime girmeye teşvik etmelisiniz. Elbette, yorumlarda da anahtar kelimelere ihtiyaç duyarsınız. Bu strateji sayesinde kolaylık arama motorlarında yukarı sıralara çıkabilirsiniz.
Okuyucularınızdan yorumlar kısmında anahtar kelimeleri kullanmalarını isteyemezsiniz ama onlara vereceğiniz yanıtlar içerisinde siz kendiniz ilgili kelimeleri veya söz dizilerini kullanabilirsiniz. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız çünkü her bir yorum mutlaka doğal görünmeli.
İçeriği Optimize Etmek Her Bloggerın Başarısının Anahtarı
Herkes anahtar kelimelerin öneminin farkında. Ancak ne yazık ki her blog sahibi bunları etkili bir şekilde kullanmayı bilmiyor. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak kolay bir iş değil. Bu stratejinin başarılı olması için bolca zaman ve çaba gerekiyor. Ancak eğer düzenli paylaşım takviminize uyarsanız ve anahtar kelimeleri doğru bir şekilde kullanırsanız, başarılı sonuçlar almanız kaçınılmazdır.