1- Tasarım ve Konfor:

Orijinal modellerin nadir olduğu VR kulaklık pazarında her iki model de nispeten orijinal. Apple Vision Pro, çift taraflı kayışı ve arka kısmındaki geniş yastığıyla başınızı destekleyen hafif ve zarif bir tasarıma sahiptir. Ergonomik bir tasarıma sahip Meta Quest 3'ün üç montaj kayışı ve Vision Pro'dan daha ince yastıklı bir kasası var.


2- Görüntü ve Grafik Performansı:

Yeni bir tasarım unsuru olarak yorumladığımız ekran tarafında modeller arasında ciddi farklar bulunuyor. Şeffaf yapısıyla kullanıcının göz çevresini kaplamayan Apple Vision Pro, her göz için 4K çözünürlüklü iki adet mikro OLED panel içeriyor. Meta Quest 3'e baktığımızda ise 4128x2208 piksel çözünürlüğünde tek bir LCD ekran görüyoruz.


3- İşlemci

Tüm teknolojik cihazlarda olduğu gibi sanal gerçeklik gözlüğü için de işlemci oldukça önemlidir. Apple Vision Pro, güncel gözlüklerin kalbi olarak tanımlayabileceğimiz işlemci alanında beklendiği gibi markanın kendi işlemcileri olan M2 yongasını ve R1 yongalarını kullanıyor. Quest 3 ise çip pazarının güçlü oyuncusu Qualcomm'un Snapdragon XR2 işlemcisinden güç alıyor.

4- Pil Ömrü

Bu cihazların bir diğer önemli özelliği de pil ömrüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi, küçük adımlar atan ve çalışırken çok fazla güç tüketen yeni cihazlar, pil ömrü açısından pek dayanıklı değil. Vision Pro'nun tek şarjla 2 saate kadar kullanım sağlayabiliyor. Facebook tabanlı Quest 3 ise 2.2 saat kullanılabiliyor.


5- Ekosistem:

Sanal gerçeklik teknolojisinin belki de en önemli boyutu olan ekosistemde her iki model de bizi heyecanlandırıyor. Vision Pro, Apple'ın ekosistemiyle derinlemesine entegredir ve iPad uygulamalarını çalıştırabiliyor. Meta Quest 3 ise Meta’nın geniş ve büyüyen ekosistemine bağlı ve çok çeşitli VR oyunlarına ve uygulamalarına erişim sunuyor. Bu bağlamda Quest'in oyun ve eğlence temalı bir modelden daha fazlası olduğu, Vision'ın ise profesyonel ve iş dünyası cihazı olduğu söylenebilir.


6-Uygulama Entegrasyonu ve Çeşitliliği:

Apple Vision Pro, Apple'ın ekosistemiyle bütünleşerek çeşitli uygulamalara erişim sağlıyor. Meta Quest 3 ise Oculus'un kapsamlı programı aracılığıyla büyük miktarda içeriğe erişim imkanı sunuyor.


Aşağıdaki karşışaltırmada iki cihaz arasındaki farkları daha net görebilirsiniz:

İki cihaz arasında seçim yapamayan veya istemeyenler için üçüncü şahısların ürettiği cihazlar bulunuyor. Aşağıda yer alan cihazları da değerlendirmeniz faydalı olacaktır:


Google Glass Enterprise 2

Google'ın mevcut modellerle rekabet edebilecek kulaklığı, şirketin diğer AR ürünü Google Glass'ın geliştirilmiş versiyonu. Glass Enterprise 2 genel olarak profesyonel kullanıcılara yönelik ve Android işletim sisteminde çalışıyor.

Microsoft HoloLens 2

Microsoft'un yeni karma gerçeklik başlığı hem VR hem de AR deneyimleri sunuyor ve Windows 10'u çalıştırıyor. Cihaz genellikle planlama, iş birliği ve eğitim gibi alanlar için kullanılıyor.


Lenovo ThinkReality A3

 Lenovo'nun başarılı ürünü, kablo aracılığıyla bilgisayarlara veya telefonlara bağlanıp sanal ekranlar oluşturabiliyor.