YouTube İçerik Fikirleri Nasıl Bulunur?

YouTube İçerik Fikirleri Nasıl Bulunur?

YouTube içeriği için daha fazla fikre mi ihtiyacınız var? YouTube içerik açığı analizinin nasıl yapıldığını mı merak ediyorsunuz?

Bu makalede, hedef kitlenizin ilgilendiği yeni YouTube video fikirleri bulmak için YouTube Studio' daki YouTube Araştırması sekmesini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.


YouTube Araştırma Sekmesi Analiz Aracı'nı Kullanmak Neden Bu Kadar Önemli?

Her sosyal medya ağının bir arama işlevi vardır. YouTube için arama işlevi çok daha önemli bir role sahiptir. YouTube'un dünyanın en büyük ikinci arama motoru olması bir tartışma konusu olsa da, aramanın platform genelinde keşif için önemli bir güç olduğu tartışılamaz bir gerçektir.

Potansiyel müşterilerin kanalınızı bulması ve içeriğinizin kanalınızın içeriğiyle alakalı YouTube aramalarında görünmesi kanalınızın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bunu yapmak için, müşterilerinizin ne tür içerikleri aradığını bilmeniz ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alan içeriği detaylıca inceleyip o içeriği yayınlamanız gerekir.

Aralık 2022'de kullanıma sunulan YouTube'un Araştırma Sekmesi Analizleri aracı, pazarlamacıların konuları araştırmasını, talebi değerlendirmesini ve içerikle alakalı fikirler bulmasını çok daha kolay hale getirdi. Bu araç, YouTube Studio'da yerleşik olduğundan kullanımı ücretsizdir ve sorunsuz bir şekilde çalışır.

YouTube Studio'yu açıp Analizler paneline gidip yeni YouTube Araştırma sekmesini seçerek yeni YouTube Araştırma Sekmesi Analizleri aracını bulabilirsiniz. Hem masaüstünde hem de mobilde bu paneli görüntüleyebilirsiniz, ancak uygulama ve tarayıcı sürümleri aşağıda da ele alacağımız gibi farklı işlevlere sahiptir.


YouTube Araştırma Sekmesi Bilgilerini Nasıl Kullanmalısınız?

YouTube'un Araştırma Sekmesi Analiz aracını kullanmak zor değildir. Ancak en yararlı özelliklerinden bazılarını gözden kaçırabilirsiniz. Kanalınızı büyütmek için bu aracı nasıl efektif ve doğru şekilde kullanabileceğinize bir göz atalım.


#1: YouTube Kanalınız İçin Araştırma Konuları Bulun

Arama çubuğuna dokunun ve kanalınızla alakalı bir arama terimi girin. Araç otomatik olarak, anahtar kelimenizle ilgili arama terimlerini, konuları, şirketleri, tanınmış kişileri, ürünleri ve diğer kategorilerin bir listesini size gösterecektir. Araştırmaya başlamak için herhangi bir içeriğe tıklayın.


#2: Rakip İçerikleri Belirleyin

Aynı konuda rekabet halindeki iki farklı içeriği anlamak için iki ayrı panele bölünmüş YouTube İzleyicileri Tarafından İzlenenler bölümüne gidin. Sol panel, konuyla ilgili son içeriği görüntüler. Genellikle, bu panelde görünen videolar son 2 hafta içerisinde yayınlanan videolardır. Bu, panelin konuyla ilgili yeni eğilimlerini değerlendirmek ve içerik oluşturucuların şu anda hangi tarz videolar oluşturduğunu anlamak için ideal bir yöntemdir. Arama kısmında sabit olarak üç video gösterilir. Daha fazlasını görmek istiyorsanız Daha Fazlasını Gör bağlantısına tıklayın.

Küçük resimler, kanal adları ve video başlıkları, konuyla ilgili trend olan şeyler hakkında size çok şey söyleyebilir. Ancak daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız ilgili videoyu izlemek için videoya tıklayabilirsiniz. Burada tam açıklamayı görebilir, videonun bölümlerini kontrol edebilir ve videoyu izleyebilirsiniz.

Eskimeyen bir konu için içerik oluşturmayı planlıyorsanız, zaman içinde hangi videoların popüler olduğunu analiz etmeniz son derece önemlidir. YouTube İzleyicileri Tarafından İzlenenler bölümünün sağ paneli, konuyla ilgili en popüler videoları birkaç yıl öncesine dayanan bazı içeriklerle birlikte listeler.

Tam listeyi görmek için Daha Fazlasını Gör'e tıklayın ve bir milyon veya daha fazla görüntülenme toplamış videoları bulmak için listeyi inceleyin. Bu videoların neden bu kadar çok izlendiğini anlamak için bu popüler videolardan bazılarını izlemek mantıklı olucaktır. Konuyla ilgili en güvenilir bilgileri sunuyorlar mı? Kendi iş akışınızda kullanabileceğiniz optimizasyon teknikleri kullanıyorlar mı? Bu gibi bilgileri analiz edin.


#3: Potansiyel Konular için Arama Hacmini Kontrol Edin

Amacınız videolarınızın izlenmelerini arttımaksa, iyi arama hacmine sahip bir konu seçmek son derece önemlidir. Tamamen farklı sonuçlar içerdiklerinden, arama hacmini kontrol etmek için YouTube Studio'nun hem masaüstü hem de mobil uygulama sürümlerini kullanmak iyi bir fikirdir.

YouTube Studio uygulamasında, anahtar kelime öbeğinizle ilgili arama terimlerinin bir listesini içeren ‘YouTube İzleyicileri Tarafından Arananlar’ bölümünü bulun. Bu terimleri detaylıca inceleyip aklınızdaki video fikrine uyarlayabilirsiniz.

Her terim için arama hacmini not edin. Doğru veya yanlış bir arama hacmi yoktur. Yüksek hacme sahip arama terimleri daha fazla görüntülenebilir ancak aynı zamanda daha fazla rekabete de sahip olurlar. Düşük arama hacmine sahip terimler, aramalarda eskisi kadar sık ​​görünmeyebilir ancak daha az rekabetle karşılaşırlar.

YouTube Studio mobil uygulaması, anahtar kelimenizin bitişiğindeki arama terimlerini görüntülerken, platformun masaüstü sürümü, benzer arama terimlerinin bir listesini size gösterir. Örneğin, "dijital pazarlama" araması, "dijital pazarlama kursu" ve "dijital pazarlama nedir?" gibi terimler içeren bir listeyi size gösterir.

Masaüstünde bulunan arama sonuçları, zaten düşündüğünüz bir konuyu nasıl konumlandıracağınıza karar vermek ve başlık ve açıklamaya dahil edilecek anahtar kelimeleri belirlemek için çok faydalı bir yöntemdir. YouTube Studio'nun masaüstü sürümü, hedeflerinizle alakalı anahtar kelimeleri bulabilmeniz için, her bir arama teriminin arama hacmini de gösterir.


#4: Daha Önce Kullanılmamış Arama Terimlerini Keşfedin

Rakip içeriği analiz ettiğinizde ve arama hacmini kontrol ettiğinizde, anahtar kelimeleri takip etme veya popüler konularda içerik oluşturma konusunda bilinçli kararlar verebilirsiniz. Peki ya sıralaması daha kolay olabilecek konularda yeni videolar oluşturmaya ne dersiniz?

YouTube Araştırma Sekmesi Analizleri aracı, yeni içeriğin özellikle iyi değer sağlayabileceği alanları belirlemenize yardımcı olmak için içerik boşluklarını belirler. YouTube, 'içerik boşluklarını çok fazla arama sonucu vermeyen konular veya çoğu içeriğin güncelliğini yitirmiş veya nispeten düşük kaliteli olduğu alanlar' olarak tanımlar.

YouTube Studio mobil uygulamasında, YouTube İzleyicileri Tarafından Arananlar bölümünde listelenen içerik boşluklarını bulabilirsiniz. Ancak, uygulamanın her arama terimi için içerik boşluklarını belirlemediğini bilmelisiniz. YouTube Studio'nun ‘Konular’ olarak etiketlediği anahtar ifadeler için genellikle içerik boşlukları bulabilirsiniz.

İçerik boşluklarını masaüstünde görüntülemek için Aramalar menüsünü açın ve Yalnızca İçerik Boşlukları'nı seçin.

Masaüstünde muhtemelen farklı sonuçlar bulacaksınız, bu nedenle her iki yerde de arama yapmak, mümkün olan en uzun içerik boşlukları listesini oluşturmanıza olanak yardımcı olacaktır. Hangi tür cihazı kullanırsanız kullanın, konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için herhangi bir içerik boşluğunu seçebilirsiniz. Bazı içerik boşluklarının eski veya düşük kaliteli içeriğe sahip konuları yansıttığını unutmayın. İçerik boşlukları için yeni ve popüler videolara göz atmak en mantıklı seçim olacaktır.


#5: İçerik Stratejinize Yön Verecek İlgili Konuları Bulun

Ekibiniz kanalınız için temel konuları ele aldığında, muhtemelen içerik stratejinizi bu ilgili konularla oluşturmak isteyeceksiniz. YouTube Araştırma Sekmesi Analizleri aracı, nereye bakacağınızı bildiğiniz sürece size üzerinde çalışabileceğiniz tonlarca fikir verebilir.

YouTube Studio mobil uygulamasında ilgili konuları bulmak için herhangi bir anahtar sözcük aramasının en altına gidin. Yukarıda ele aldığımız gibi popüler videoları, içerik boşluklarını ve arama hacmini keşfedebileceğiniz gibi yeni bir arama açmak için de bu konulardan herhangi birine tıklayabilirsiniz. Her aramada, içerik stratejinizi daha da genişletmek için daha fazla ilgili konu bulabilirsiniz.

YouTube Studio'nun masaüstü sürümünü kullanarak konuları çok daha derinlemesine inceleyebilirsiniz. Arama terimleri listesinden bir anahtar sözcük veya konu seçtiğinizde YouTube Studio, YouTube'da ilgili arama sonuçları sayfasını otomatik olarak açar. En yeni veya popüler içeriği bulmak için yerleşik filtreleri kullanarak bulunan sonuçları inceleyebilirsiniz.

İçerik oluşturmayla ilgili size yeni fikirler sağlayabilecek olan 'Diğer kişiler bunları da izledi' bölümünü bulmak için en iyi arama sonuçlarını kaydırın. Videoların tamamını izlemeye zaman ayırmadan önce yüzeysel araştırma yapmak için en üst sıralarda yer alan bazı videoların bölümlerini ve anlarını görüntülemek için tıklayın. Bu ekstra ayrıntılar, bir konunun kanalınız için doğru olup olmadığını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Bir videoyu ek araştırma için işaretlemek mi istiyorsunuz? Herhangi bir videonun sağındaki üç noktayı tıklayın ve Oynatma Listesine Kaydet' i seçin. Böylelikle inceleyebileceğiniz videoları unutmamak için kaydedebilirsiniz.

Ardından, ilgili konulara ilişkin kutucukların yer aldığı 'Kişilerin Ayrıca Aradıkları' bölümünü bulmak için kaydırmaya devam edin. Yeni bir YouTube araması yapmak için kanalınız ve hedef kitlenizle alakalı herhangi bir konuya tıklayın. Buradan, YouTube kanalınız için yeni içerik fikirleri oluşturmak üzere yukarıdaki adımları tekrarlayabilirsiniz.

YouTube Research Insights aracı, genelde uzun ölçekli videolara odaklanır. Ancak aracı masaüstünde konu araştırmak için kullandığınızda YouTube Shorts için de ek fikirler edinebilirsiniz. YouTube arama arayüzüne ulaştığınızda, en üst sıralarda yer alan kısa videolar içeren bir döngü bulmak için aşağı kaydırın ve kısa biçimli video için nelerin işe yaradığını inceleyin.


#6: Kitlenizin İçerik Konularına İlgisini Değerlendirin

YouTube kanalınız için temel anahtar kelime araştırması yaptıysanız veya ekibiniz bir içerik konuları listesi oluşturduysa yukarıdaki iş akışlarını kullanarak pek çok fikir edinebilirsiniz. Ancak, Araştırma Öngörüleri arama aracının, yalnızca hedef kitleniz için değil, Türkiye'deki tüm kullanıcıların etkinliği yansıttığını unutmayın.

Araştırmanızı genel olarak YouTube kullanıcıları için değil de, hedef kitleniz için yapmak için masaüstünde ‘İzleyicilerinizin Aramaları’ sekmesine gidin. ‘YouTube'da Yapılan Aramalar’ sekmesine benzer şekilde buradaki içerikle alakalı arama terimlerini ve ilgili arama hacmini yansıtır. Bağlantılı YouTube arama sayfasını açmak ve daha fazlasını keşfetmek için listedeki herhangi bir öğeye tıklayabilirsiniz.

Ancak iki sekme arasında büyük bir fark vardır. İzleyicilerinizin Aramaları sekmesi, kanalınızı ve sizinki gibi kanalları görüntüleyen kullanıcıların ne aradığını yansıtır. Bu, hedef kitlenizin ilgisini çeken konuları, hatta anahtar kelime araştırmanızda veya standart araştırma içgörülerinizde ortaya çıkmayan konuları bile belirlemenize yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, bu kitle araştırma bilgileri, hedef kitlenize göre uyarlanmış bir içerik stratejisi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, içeriğinizi kitlenizle daha ilişkilendirilebilir şekilde konumlandırmanıza yardımcı olabilir ve erişiminizi genişletebilecek etkileyici ortaklıklar için size fikirler verebilir.

Kitle Araştırma Öngörüleri sekmesi son 28 güne ait verileri otomatik olarak gösterdiğinden, bilgileri zamanında bulmak için oldukça idealdir. Bu aracı kullanırken, mevcut trendleri bulmak için haftalık veya aylık olarak kontrol etmeyi unutmayın.

İzleyicilerinizin Aramaları sekmesinin her kanal için içerik göstermediğini unutmayın. Kanalınız yeniyse veya kitleniz küçükse YouTube Studio'da bu sayfayı doldurmak için yeterli veri olmayabilir.


#7: İçerik Planınız İçin Konu Listeleri Oluşturun

İster Standart Arama sekmesini ister Kitle Araştırması sekmesini kullanıyor olun, bulgularınızı YouTube Studio'da takip edebilirsiniz. Bulgularınızı bir listeye kaydetmek için herhangi bir arama teriminin yanındaki yer imi simgesine dokunun veya tıklayın.

Kaydet sekmesine giderek listenizi istediğiniz zaman inceleyebilirsiniz. Burada, yer imi simgesine tekrar tıklayarak veya bu simgeye dokunarak potansiyel içeren konularını araştırmaya devam edebilir veya arama terimlerini kaldırabilirsiniz.

Kaydedildi sekmesinin mobil uygulama ile YouTube Studio'nun masaüstü sürümü arasında senkronize olmadığını unutmayın. Siz veya ekip üyeleriniz farklı cihazlar üzerinden çalışıyorsanız, araştırma yaparken hem mobil uygulamayı hem de tarayıcı sürümünü kontrol ettiğinizden emin olun.


#8: İçerik Stratejinizi Otomatik Olarak Yönlendirin

YouTube Studio Research Insights aracını ne kadar çok kullanırsanız, yeni içerik fikirleri bulmanız da o kadar kolaylaşır. Fikirlerinizi mobil uygulamaya kaydederken, araç otomatik olarak bu ve ilgili konular için arama sonuçları panelleri oluşturur.

Örneğin, "dijital pazarlama"ya yer işareti koyduktan sonra araç otomatik olarak "pazarlama" ve "reklamcılık" gibi benzer konularda da videolar önerir. Bunun yanı sıra araç ayrıca, yeni içeriğin izleyiciler için en yararlı olabileceği yeri belirlemeye yardımcı olmak için içerik boşlukları da önerir.

Önerilen konulardan herhangi birini araştırmaya başlamak üç nokta öğesine dokunabilirsiniz. Bu konuların kanalınızla alakalı olduğunu doğrulamak için panelin sağ üst köşesindeki üç noktaya da dokunabilir ve Konuyu Kaydet'i seçebilirsiniz. Konulardan herhangi biri kanalınız için uygun değilse ileriye dönük daha iyi öneriler almak için İlgilenmiyorum'u da seçebilirsiniz.